Beveiligers op Schiphol vrezen voor besmetting met ziektes
Op veel internationale luchthavens krijgen de beveiligers die verantwoordelijk zijn voor het controleren van passagiers, handschoenen om zo hun hygiëne en veiligheid te waarborgen. Het blijkt nu dat Schiphol, en ook andere luchthavens in Nederland, wat dat betreft erg achterlopen. Vakbond CNV heeft een onderzoek ingesteld en wij vertellen je nu de resultaten.
Dit zijn de cijfers
Er is onderzoek gedaan onder 200 beveiligingsmedewerkers die allen werkzaam zijn op Schiphol. Van die beveiligingsmedewerkers geeft 87% aan dat ze bang zijn om door passagiers besmet te raken. Circa 40% van de beveiligers stellen dat er permanent te weinig handschoenen beschikbaar zijn. Volgens het CNV moeten beveiligers aan hun leidinggevenden om handschoenen vragen, maar de helft geeft aan dit niet te durven.
Voorbeelden
Tijdens het onderzoek hebben beveiligers een aantal voorbeelden genoemd van situaties waarbij het dragen van handschoenen geen overbodige luxe was geweest. Een beveiliger noemde een situatie waarbij het een passagier moest fouilleren die kort daarvoor zijn de broek had geplast. Daarnaast stellen beveiligers dat ze met enige regelmaat passagiers moeten controleren die bloeden of die open wonden hebben.
In conclusie
CNV roept luchthaven Schiphol en de bedrijven waarvoor deze beveiligers werkzaam zijn om meer handschoenen beschikbaar te stellen. Sterker nog, het dragen van handschoenen moet de norm worden. Ook moet er zeker gewerkt worden aan de angst die beveiligers hebben om hun meerderen om handschoenen te vragen. Het moet onder andere duidelijk worden waarom die angst is ontstaan. 1 van de mogelijke oorzaken kan zijn dat het op sommige tijden erg druk kan zijn bij de veiligheidscontroles. Er zal dan ook druk kunnen ontstaan vanuit de passagiers om vooral snel door te werken.